Spring til indhold

Inspiration og guides til

Aborre fiskeri

Artiklen indholder sponsoret links.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en aborre?

Aborre fiskeri i Danmark går helt tilbage til middelalderen, hvor det blev drevet som en form for kommerciel fiskeri. I dag er det dog primært en form for sportsfiskeri, selvom der stadig findes et lille antal professionelle aborrefiskere. Aborre fiskeri kan være en sjov og udfordrende aktivitet for både børn og voksne. Derudover er det en god måde at få frisk luft og motion på.

Aborre fiskeri kan dog også være frustrerende, da det ofte kan være svært at fange en aborre. Men når man endelig fanger en, er det altid en stor fornøjelse. Det handler om at finde steamen også er chancen for at fange mange aborre, rigtig god. Aborrer lever typisk i de danske farvande, men de kan også findes i andre ferskvandsområder i Europa. De fleste aborrer i Danmark stammer fra Østersøen, men der er også en del, der stammer fra Kattegat og Skagerrak.

Aborrefiskeri er en populær form for fiskeri, og der er mange steder i Danmark, hvor man kan fiske efter aborrer. De fleste farvande i Danmark har en aborrebestand, men der er dog ikke nogen garanti for at fange en, men alle har en chance for at fange den anerkendte fisk. Aborren er en ferskvandsfisk, der typisk har en brunlig, grøn, gul eller grålig farve. Den kan dog også have en mere gul farve, afhængig af dens omgivelser. Aborren har en kompakt krop, der kan blive op til 60 cm lang. På dens ryg finder man en række små pikke, der indeholder kalk. Aborren har typisk 2-4 store gæller, der sidder foran dens finner.

Aborre

Aborrefiskeri i Danmark er typisk et sportsfiskeri, selvom der stadig findes et lille antal professionelle aborrefiskere. I 2013 blev der fanget omkring 80.000 tons aborrer i Danmark, hvilket svarer til en vægt på ca. 1,6 kg pr. person. De fleste af disse fisk blev dog ikke spist, men blev i stedet solgt som agn eller til konservesfabrikker.

Aborrer lever typisk 2-3 år, men kan blive op til 5-6 år gamle. De fleste aborrer er dog mellem 1-2 år gamle, når de fanges af fiskere.

Aborrens udseende

Aborren er en ferskvandsfisk, der typisk har en brunlig, grøn, gul eller grålig farve. Den kan dog også have en mere gul farve, afhængig af dens omgivelser. Aborren har en kompakt krop, der kan blive op til 60 cm lang. På dens ryg finder man en række små pikke, der indeholder kalk. Aborren har typisk 2-4 store gæller, der sidder foran dens finner.

Aborrer lever typisk 2-3 år, men kan blive op til 5-6 år gamle. De fleste aborrer er dog mellem 1-2 år gamle, når de fanges af fiskere.

aborre grej

Aborrebestande i Danmark

Ifølge Danmarks Statistik findes der ca. 2,5 millioner aborrer i Danmark. Bestanden af aborrer er dog stadig under pres, og der er derfor indført en række restriktioner for fiskeriet efter aborrer.

Fiskere, der ønsker at fange aborrer, skal have en sæsonkort og må kun fange 10 aborrer om dagen. Desuden må der ikke fanges aborrer med en vægt på under 500 gram.

Aborre sæson

Sæsonen for aborre starter omkring april måned og slutter omkring november. I løbet af sæsonen er det muligt at finde større mængder af fisk, da de fleste farvande i Danmark har en aborrebestand.

Aborre forår

Aborren begynder at vågne op i foråret og kan derfor godt findes på overfladerne af søerne. De fleste fiskere begynder at fange dem igen i april, når vandet bliver varmere og de er mere aktive.

Maj måned er en rigtig god aborremåned, da de fleste af de store aborrer begynder at søge efter mad. De kan derfor godt findes på overfladerne og i nærheden af sten og træer, hvor der er gode muligheder for at fange dem. I løbet af juni fortsætter aborrerne med at søge efter mad, hvilket gør dem lette at fange. De fleste fiskere har god success i løbet af denne måned, da det er en af de bedste måneder for aborre fiskeri.

Aborre sommer

I løbet af juli, august og september peaker aborrefiskeriet. Her står solen højt og vandtemperaturen gør at aborrene. De fleste fiskere har rigtig god success og kan fange mange aborrer i løbet af denne måned. Aborrende er at finde i de lavvandet områder. Man kan også finde dem tæt på å udløb, da der kommer mange fødeemner i de områder.

Aborre efterår

Aborrerne begynder at forberede sig på vinteren, hvilket gør dem mindre aktive og sværere at fange. De fleste fiskere tager en pause fra aborrefiskeriet i løbet af august, men det er stadig muligt at fange dem.

I løbet af november bliver det svært at fange aborrer, da de fleste farvande er for kolde. De fleste fiskere stopper med at fiske efter aborrer i løbet af denne måned, men det er stadig muligt at fange dem på de dybeste steder. I løbet af december bliver det endnu sværere at fange aborrer, da de fleste farvande er for kolde.

Aborre vinter

I januar, feburar og marts er det ikke gode aborre måneder. Det er muligt at fange dem, men her skal man lede efter dem, på nogle af de dybeste steder i søerne. De fleste lystfiskere tager pausen her fra aborrefiskeriet, men det er stadig muligt at fange enkelte aborrer.

Aborre fiskemetoder

Der findes en række forskellige metoder, der kan bruges til at fange aborrer. De fleste fiskere bruger imidlertid enten små agn eller kunstige agn, såsom kroge eller woblere. For at finde aborrer, kan man lede efter deres gydepladser, som typisk befinder sig i områder med roligt vand og lav strøm. Aborrer kan også ofte findes i nærheden af sten eller andre forhindringer, da de søger til disse områder for at undgå at blive vækket af rovfisk. Aborrene kan godt lide at stå på dybt vand, de søger mod vande med lave temperature. De har en lille galeblære, hvilket gør de har svært ved at justere i dybde uden at de kan få problemer. Aborrer kan fanges året rundt, da de fleste farvande i Danmark har en aborrebestand. Dog er det typisk fra april til november, at der er størst mulighed for at fange en aborre.

Aborrefangst i Danmark

Danskerne har traditionelt set fanget aborrer til både konsum og som agn til andre fisk. I dag er det dog primært en form for sportsfiskeri, selvom der stadig findes et lille antal professionelle aborrefiskere.

Er Aborre giftig?

Nej aborren er ikke giftig. Mange tror at pikkene på rygfinden indeholder gift, men dette er ikke tilfældet. De små pikke indeholder faktisk en form for kalk, der hjælper fisken med at holde sig oppe i vandet.

Aborre grej

For at fiske efter aborrer skal man have det rigtige grej. Først og fremmest skal man have en god stang og et godt fiskes line. Aborrer kan være meget forskellige i størrelse, så det er vigtigt at have en stang, der kan håndtere de forskellige størrelser. Aborrer kan være meget urolige i vandet, så det er også vigtigt at have en robust fiskes line, der ikke let går i stykker. Dog kan det være utrolig sjovt at fange aborrene på et let setup.

Fiskeriet efter aborrer foregår typisk ved at man bruger små agn eller kunstige agn, som aborrerne er tiltrukket af. Når fisken har bidt på agnen, skal den forsigtigt hives op af vandet med en stang eller et net.

For at fiske med agn anbefales det at bruge en lille krog med mading under et flåd eller et lille stykke kunstig agn. Aborrer kan være meget forskellige i størrelse, så det er vigtigt at have en krog, der er passende til den størrelse, man ønsker at fange. Når det kommer til agn, så er der mange muligheder. De fleste fiskere bruger små orme eller insekter som agn, men aborrer kan også lokkes med kunstige agn, såsom kroge eller woblere.

De fleste fiskere vil have størst chance for succes ved at fiske efter dem i de rigtige områder og på de rigtige tidspunkter af året. Hvis man følger disse råd, så er det meget sandsynligt, at man vil kunne fange en aborre.

Find det grej vi anbefaler til aborre fiskeri herunder

Aborre blink

Du kan også bruge blink til at fange aborre. Blink er små kunstige agn, der ligner insekter eller små fisk, som aborren kan spise. Blink kan være meget forskellige i størrelse, så det er vigtigt at have en krog, der er passende til den størrelse, man ønsker at fange. Vælg derfor aldrig nogle blink som er alt for størrelser.

Aborre spinner

Aborre spinner er en anden populær metode til at fange aborrer. Spinnere er små kunstige agn, der ligner insekter eller små fisk, som aborren kan spise. Spinnere har et blad der rotere om deres egen akse. Spinnere har forskellige størrelser, og til aborre fiskeri anbefaler vi man aldrig går over str. 2-3.

Aborre jig rig

Et jig rig er rigtig effektivt til aborre fiskeri. Det består af en lille krog med et blylod for enden påsat et lille stykke kunstig agn. Jigen er lavet af gummi, så den bevæger sig realistisk i vandet, og giver gode vibrationer i vandet. Jighovedet findes i mange forskellige størrelser og kan derfor bruges i mange forskellige situationer.

Jiggen kan fiskes i mange forskellige dybder, afhængig af hvilken dybde der er på farvandet og hvilket vejr det er. I de fleste tilfælde vil det dog være bedst at fiske i dybder på mellem 1-5 meter.

aborre jig

Fluer til Aborre

Det er muligt at fange aborre på flue, og det er utrolig underholdende at fange de små hårdfightende fisk på en klasse 3 eller 4 fluestang. Der er mange fluer som man kan benytte til aborre fiskeri. Fluerne skal være små og ligne indsekter, som kunne leve i de områder du fisker efter aborren. I mange tilfælde vil det være en fordel at bruge en fluestang i klasse 3 eller 4, da de fleste af de fisk du fanger ikke vil være over 500 gram. En stang i denne klasse vil give dig god kontrol over fisken, og gør det muligt at fange selv de mindste fisk.

Det er ikke alle der bryder sig om at bruge flue, men hvis du gerne vil have en udfordring, så er det absolut det hele værd. Aborre på flue er noget af det mest underholdende og udfordrende, du kan opleve i fiskeriet.

Aborre på flåd

Flåden består af en lille pind, der er i toppen af vandet. For enden er der en lille krog for enden, og på denne krog sidder et stykke orm eller insekt. Når flåden bevæger sig i vandet, så bevæger agnet sig også, og dette lokker aborrerne til. Flåden kan fiskes efter i alle dybder, men den er mest effektiv i dybder på mellem 1-5 meter. Flåden kan bruges både i roligt og strømfyldt vand, så den er meget alsidig.

Det er dog ikke alle der bryder sig om at bruge flåd, men hvis du gerne vil have en udfordring, så bør man gå med aktivt fiskeri. Aborre på flåd er noget af det mest underholdende og beroligende, du kan opleve i fiskeriet.

Madding til aborre fiskeri

Madding er et ord man ofte hører når der snakkes aborre fiskeri. Madding er en blanding af forskellige ingredienser, der tilsættes til vandet for at lokke fiskene frem eller fange dem. Der findes mange former for madning man kan bruge til at fange aborre på. Det mest effektive vil være at benytte regnorm.

Aborre i åen

Aborren lever ofte i åer, hvor der er koldt og rent vand. Aborrerne kan findes i alle størrelser i åen, men hovedparten af aborrenen er ret små til middel størrelse. De fleste fiskere vil have størst chance for succes ved at fiske efter dem med små agn opstrøms. Når du gør dette er der også mulighed for at fange bækørreder og gedder.

Mindstemål på aborre

Mindstemålet på en aborre er 20 cm i saltvand. Der er ikke noget mindstemål på aborrene i normale ferskvandssøer eller i åer. Dog bør man så vidt så muligt kun tage de mellemstore aborre med hjem, hvis man ønsker at smage den. Det er vigtigt at holde den gode bestand i live, i form af store aborre og små aborre, som alligevel ikke har meget kød på kroppen.

Aborre som spisefisk

Aborre opskrift

Ingredienser

4 aborre fileter

1 citron

1 bundt dild

4 spsk. olivenolie

Salt og peber

Fremgangsmåde

Abborrefileterne skæres i stykker på ca. 2 cm, og citronskiverne deles i 4. Dilden hakkes groft.

Abborrefileterne placeres i et ildfast fad med citron, dild og olivenolie. herefter krydres med salt og peber. Fadet sættes i en forvarmet ovn på 200 grader i 15-20 min.

Serveres med hvide kartofler og en god salat.