Spring til indhold

info@fiskeinfo.dk

Fiskearter / Havørred fiskeri

Havørred fiskeri

Inspiration og guides til

Havørred fiskeri

Artiklen indholder sponsoret links.

Havørred fiskeri er den hurtigst voksende fiskeform i Danmark, og har virkelig fået fat i den danske befolkning under corona pandamien. Havørred fiskeri foregår bedst fra kysten eller limfjorden, hvor man kan fange de største havørreder. Det er også muligt at fange havørreder i åerne fra midtsommer og henover efteråret. Havørred fiskeri byder på mange udfordringer, og det er en af de mest spændende former for fiskeri. Havørred fiskeri er en af de mest spændende og udfordrende former for fiskeri, og det byder på mange timers sjov og underholdning. Så hvis du er på udkig efter en spændende fiskerioplevelse, så skal du prøve havørred fiskeri. Havørrederne kan blive meget store, og det er en stor udfordring at fange dem. De fleste havørreder bliver fanget i størrelsen 25-50 cm, men det er også muligt at fange dem helt op til 1 meter.

Indholdsfortegnelse

Havørreden

Havørreden er en imponerende fisk, og kan veje op til 15 kg. De fleste havørreder som fanges i Danmark ligger mellem 0,5-2 kg. Havørreden er en fightende fisk, og giver altid et godt forløb når man fanger dem. Havørreder er en af de få fisk, som kan blive ved med at svømme langsomt selvom de er trætte. Dette gør det muligt for dem at angribe byttedyr fra alle sider, og på den måde fange mange byttedyr. Havørreder er en kystfisk, og det er derfor de fleste havørreder bliver fanget langs kysten. Havørreder lever af andre fisk, så det er en fordel at fiske med en agn som ligner en anden fisk. Havørreder kan fanges på mange forskellige måder, men de fleste havørreder bliver fanget på fluer eller spinnere.

Den største havørred, som er blevet fanget i danmark vejede 14,4 kilo. Den blev fanget i 1939 af fiskeren Christain Plejdrup. Vi har i Danmark nogle af verdens største havørreder og en god bestand. Havørrederne bliver ikke så store som deres slægtning laksen, som er en tand større end havørreden. Havørreder er en kystfisk, og det er derfor de fleste havørreder bliver fanget langs kysten. Havørreder lever af andre fisk, så det er en fordel at fiske med en agn som ligner en anden fisk. Havørreder kan fanges på mange forskellige måder, men de fleste havørreder bliver fanget på fluer eller blink.

Hvordan fanger man en havørred og hvad fanger man dem med?

Der er mange måder at fange en havørred på, men det er især flue og spin, som giver de bedste resultater. Men man bør opsøge fjord eller kyster, hvor der er adgang til fiskeri. Her skal du kigge efter pladser, hvor der er meget tang og en dækket havbund. Hvis du ser disse pladser er chancerne for at fiskene er i disse områder. Det er en god ide at benytte sig af waders, så man kan komme ud og kaste ind over revene. Der findes mange forskellige waders, se det sæt vi ville anbefale at benytte hvis du er nybegynder.

Du bør benytte endegrej, som imitere havørredens fødekilder. Derfor benytter mange sig af blink og gennemløbere til havørred, når de skal fiske med spin. Hvis man fisker med flue benytter man kystfluer, som imitere tanglopper, børsteorm eller andet, som havørreden spiser dagligt.

Agn og endegrej du bruger til at fange havørred med

Der er mange forskellige former for endegrej, som er designet specielt til havørredfiskeri. Hvis man fisker med en spinnestang, vil det anbefales at man benytter sig af nogle af klassikerne. Dette kunne være efterligneringer af tobiser, kutilinger, tanglopper og rejer. Hvis man benytter sig af spinnefiskeri, ville aflange blink, kystwoblere og gennemløbere være et godt bud, da de efterlinger en tobis. Vi anbefaler følgende agn til kysten, som kan bruges til havørreder, samt andre fisk i havet, så som hornfisk og makrel.

Salty

Westin Salty med krog

Westin
45,-

Sømmet

Westin Sømmet -        59,-

Westin
49,-

Møresilda Classic

remen-moeresilda-classic

Remen
34,95

Seeker

savage-gear-seeker

Savage Gear
49,-

360°

westin-d360

Westin
39,-

SD Stripper

Hansen
35,-

Fang havørreder på spin

Hvis man gerne vil ud over stæpperne og vil tæske en masse vand, er spin en rigtig god mulighed for at øge chancen for hug og bid. Du behøver blot en stang med en kastevægt op til ca. 30g, og et udemærket hjul, som kan tåle saltvand. Sæt en udemærket line på, om det er fletline eller monofilline er op til, hvad man er til. Vi fortrækker selv at benytte fletline, som ligger i en styrke på 0,11 – 0,13mm. Du kan vælge at sætte et stykke forfang for enden, her anbefaler vi at du benytter fluorocarbon i 0,23 til 0,28 mm. Hvis du sætter en ophængerflue på, vil vi benytte 0,33 til at montere den på forfanget. Fordelen ved at sætte dette på, er at fisken ikke ser fluorocarbonen i vandet.

Fang havørreder på flue

Fluefiskeri er en af de mest effektive metoder til at fange havørreder. Det kræver man har kastet en smule med fluestang før, og dermed kan kaste 10-20 meter, så man kan nå udover revene. Havørreden er en svær fisk at fange, og enkelte dage vil havørreden bare ikke tage blinkene, men derimod kun fluer. Derfor har fluefiskere end i mellem bedre dage end spinnefiskerene. Dog vil en fluefisker kun tage et kast mens spinnefiskere når cirka tre kast. Derfor skal man også have toldmodigheden med sig, hvis man ønsker at begynde på fluefiskeri efter havørreden. Hvis man gerne vil have et godt sæt at starte sit flue fiskeri med, vil vi anbefale man vælger en klasse 6-8. Vi anbefaler du køber en klasse 6 eller 7, som du også bruge i put and take søerne. Vælg en 9 fods, da den er meget alsidig.

Hvornår er der Havørred sæsonen?

Der er havørred sæson hele året, dog er det visse årstider, som er bedre end andre. Især foråret og efteråret er rigtig gode, når man gerne vil fange havørreder. I foråret er der rigtige gode chancer for at fange havørreder, både ved kysten og fjorden. I starten af efteråret august til oktober, er der også gode muligheder, da havørreder gør sig klar til gydning. Derfor bliver de meget aktive og feder sig op til at bevæge sig op i bugterne og åerne.

Havørred forår

I marts, april og maj er det muligvis en af de bedste tidspunkter at fange havørreder på. Med mere sollys og højere temperaturer stiger vandtemperaturen op til havørredernes ønskede temperatur på 8-13 grader. Samtidig begynder alle byttedyrerne at vågne og det får havørrederne til at trække ud på kysten igen, for at æde sig mætte. Du skal forsøge at ramme de varme vande, hvor temperaturen er høj, her er mængden af byttedyr også høje, dermed vil havørrederne også bevæge sig der. Du skal søge mod lavt vand og hvor der er badekar og bugter. Her vil havørrederne bevæge sig, dog skal du forsøge at ramme lavtsaltholdigt vand. Vi vil benytte naturlige farver i løbet af foråret, hvis temperaturen er lav i starten af foråret, vil jeg starte på kradse farver. Hvis vandtemperaturen er mellem 8-13 grader, er det med hurtig indspinning og korte spinstop.

Havørred efterår

I september, oktober og november er der igen højsæson for havørredfiskeriet. Havørrederne gør sig klar til gydning, og dette kræver de fylder maverne op og søger mod åerne og vandløb. De er derfor at finde i de lavvandede områder, hvor man kan fiske med god hastighed og naturlige til kradse farver, alt efter hvad vandtemperaturen er. Fiskene bliver farvet i denne periode, derfor er det vigtigt at lade dem gå fri, så de kan reproducere arten. Man kan også fange fisk, som har en helt tynd mave, de har været oppe og gyde. Hvis de har dette, bør man af ren respekt for fisken lade den gå igen.

Havørred sommer

I juni, juli og august falder mængden af fangende havørreder. Dette sker, da vandtemperaturen er meget høj og dermed er fiskene ikke særlig sultne. Man bør søge mod bugter, kyst og fjorde hvor dybten er noget dybere og vandtemperaturen er så lav som muligt. Havørrederne er til at få i tale, dog skal man være parat på at tæske mange kilometer vand af, før man finder den sultne havørrede. Hvis der er har været regnvejr kan man udnytte det til at vandtemperaturen har været faldene og dermed kan man få mere held efter dette. Om sommeren er det en god ide at skifte med spinhastigheden for at teste af hvad fiskene er til de enkelte dage. Ved farvevalg ville naturlige farver være mest optimalt. Ved høje temperatuere vil indspiningen være bedst at sænke en smule.

Havørred vinter

I januar, februar og marts er vandet på kysten og fjordene meget kolde. Her er vandtemperatueren under de 5 grader, hvilket gør havørredene svære at få i tale. De søger derfor mod lavvandet områder hvor bunden er mørk. Når bunden er mørk, bliver vandet omkring varmet op og derfor trænger havørrederne derhen. Man kan også søge mod ferskvandsudløb, som også kan lokke havørrederne om vinteren. Blød og mudret bund er også meget attraktive grundet varmen. Det er også her man kan få lov at prøve at fange de store overspringere på over 2 kg. Fiskene går tit i stimer og holder gerne pladser længere af gangen, så når du først har fundet fiskene kan du ende med at fange et par stykker. Du bør benytte kradse farver lave en langsom indspinning.

Håndtering af havørred

Hvis du ønsker at genudsætte din havørred, bør du følge disse få huskeregler, som gør at fisken kan svømme videre og være med til at bevare den gode bestand af havørreder.

 • Benyt et net, som er knudeløst og gerne af gummimateriale, så det ikke skader havørredens slimlag.
 • Så vidt så muligt undgå at løfte havørreden op af vandet.
 • Afkrog fisken nænsomt og gerne i vandet.
 • Hvis du løfter fisken, bør du holde den under bugen.
 • Lad fisken få sin frihed og få pusten.
stor ørred

Havørred mindstemål og frednings periode

Havørreden har et mindstemål på 40 cm og i Odense fjord har man øget til 45 cm. Havørredens mindstemål er blevet sat for at sikre at der altid er nogen til at videreføre arten. Der er fredning på havørreden fra den 16. november til den 15 januar i Danmark fra d. 16 september til  28/29 februar på Bornholm. I Randers fjord gælder den fra 16. september til 28 februar. Dette skyldes at det er havørredens yngletid, og derfor er det vigtigt at der ikke fanges for mange havørreder i denne periode.

Hvilket tidspunkt på dagen er bedst at fange havørreder?

Du kan fange havørreder døgnet rundt, dog er morgentimerne rigtige gode, hvor havørrederne igen kan begynde at jage med synet, og derfor skal fylde de sultne maver, som ikke har fået mad i løbet af natten. Derfor bør du time din fisketur, efter at være ved din første plads, når solen står op. Aften fiskeriet er også rigtig godt, hvor solen er ved at gå ned. Fiskene gør sig klar til natten og ved godt der kommer til at gå en rum tid, før de postientelt får føde.

Hvad er den optimale fisketemperatur at fiske havørreder i?

Havørrederne er meget overfølsomme for vandtemperaturen. De ønsker helst at vandet er mellem 8 – 13 grader. Her er havørreden i sit es, og indtager klart mest føde. De er mest adrætte i de temperatuer. Dog kan man sagtens fiske havørreder selvom graderne er enten højere eller lavere.

Havørred fiskepladser

Havørrederne bevæger sig som regl hele tiden, og skifter plads til plads, efter at have søgt for mad i områderne. Derfor kan nogle pladser være rigtige gode den ene dag, og være dårlig den næste, da fiskene hele tiden er i bevægelse. Dog kan du altid benytte dig af google maps, og se hvor tangbælterne er. Her kan du kaste ud over revet, og vil have større chance for fangst, da fødekilderne til havørrederne er omkring revene.

Hvis du har svært ved at finde nogle pladser hvor du skal starte kan du altid downloade nogle af de mange apps, som kan vise dig hvor gode pladser er til havørredfiskeri eller andre former for fiskeri.

Havørred i gydedragt og farvet

Havørreder skal op i åen for at reproducere arten. Dette gør de som regl i det vandløb eller å, som de selv er blevet skabt i. Når havørreden skal i gang med at gøre sin pligt, kan den komme i det man kalder en gydedragt, hvor havørreden bliver farvet. Når havørreden bliver farvet må man ikke tage den med hjem. Det er derfor vigtigt man udsætter dem igen, så de kan sørge for at arten blot bliver til mange flere. Mange siger også at en farvet havørred heller ikke smager vildt godt.

Kan man bruge spinnere til havørred?

Det er muligt at benytte spinnere til at fange havørreder, vi har selv oplevet at fange havørreder på den, på dage hvor vi ikke kunne fange på nogle andre former for agn. Dog vil vi klart anbefale at du benytter blink, gennemløbere eller kystwoblere.

Steder at fiske havørred

Der er massere muligheder for at fiske efter den eftertragede fisk rundt omkring i Danmark. Vi har lavet en liste over hvor du kan fange dem, alt efter hvilken landsdel du befinder dig i.

Havørred fiskeri Nordjylland

 • Limfjorden
 • Skagen
 • Standby
 • Sæby
 • Mariager fjord
 • Øster Hurup

Havørred fiskeri Nordjylland

 • Knebel Vig
 • Stensmark
 • Bønnerup Strand
 • Ebeltoft Vig
 • Kalø Vig
 • Skødshoved Strand
 • Sletterhage
 • Elsegård
 • Fjellerup Strand
 • Begtrup Vig
 • Fuglsø Vig

Havørred fiskeri Nordjylland

 • Aabenraa fjord
 • Stegsvig
 • Als Fjord
 • Sandvig
 • Sønderborg Bugt
 • Vemmingsbund
 • Hørup Hav

Havørred fiskeri Nordjylland

Fjordene i Vejle og Horsens har også store muligheder for havørredefiskeri

Havørred fiskeri Nordjylland

Hele øen er kendt for sit fiskeri, og gør det nemt at afstemme med vinden, da man blot kan bevæge sig fra plads til plads på meget kort tid.

Under Fyn er øerne Ærø og Langeland. Disse to øer har fantastik havørredevande og er klart værd at opleve.

Havørred fiskeri Nordjylland

 • Roskilde fjord
 • Isefjorden
 • Sejerø Bugt
 • Kalundborg Fjord
 • Jammerland Bugt
 • Køge Bugt
 • Rundt om Stevns
 • Rundt om Møn

En nem havørred opskrift

Havørred er en fantastisk spisefisk, og kan bruges til alt lige fra simpel stegning til gourmetmad.

Havørred er ikke kun en fantastisk spisefisk, men også utrolig nem at tilberede.

Her får du en opskrift på, hvordan du kan tilberede havørred på den enkleste og mest smagfulde måde.

1. Rens havørreden, og skær den i portionsstykker.

2. Brun havørredestykkerne i en varm stegepande med lidt olie.

3. Tilsæt laurbærblad, timian, salt og peber, og steg videre i ca. 5 minutter.

4. Tilsæt hvidvin eller fiskefond, og lad det koge ind til en cremet konsistens.

5. Server havørreden med bløde løg, kartofler og en frisk salat.

6. Velbekomme!

Havørred video

Se hvordan Gordon sammen med Danmarks Sportsfiskerforbund, anbefaler man fisker efter havørreder og hvilke små tips og tricks man kan benytte. 

Se vores anbefalinger til hvilke gennemløbere du bør benytte

Vi har samlet over 10 forskellige gennemløbere, som kan tæmme alle slags havørreder.