Spring til indhold

Fluefiskeri

Fluefiskeri er, som ordet hentyder, fiskeri med fluer. Der, hvor det adskiller sig markant fra spinnefiskeriet, er for det første udstyret og dernæst måden man fisker på rent teknisk. I fluefiskeriet vejer fluerne nærmest ingenting når man sammenligner med det agn man normalt anvender til spinnefiskeriet. Dette gør det derfor umuligt at kaste med, medmindre man har noget der bærer fluen og som altså vejer noget. Derfor anvendes specielle flueliner, som vi kommer mere ind på længere nede på siden.

Fluefiskeri for begyndere

Du har måske allerede beskæftiget dig lidt med spinnefiskeriet eller også er du helt ny i denne fantastiske verden. Fluefiskeriet er et intenst, sjovt og super meditativt fiskeri – men hvor dælen starter man? Her anbefaler vi klart, at man først overvejer de arter man gerne vil fiske efter. Efter dette er det også naturligt at overveje, hvordan ens budget er. Som mange allerede ved, så kan man hurtigt købe sig fattig i grej, men det er ikke altid nødvendigt med det dyreste – og slet ikke som nybegynder! Til nybegynderne anbefaler vi klart et sæt, der enten er i klasse 6 eller klasse 7, da man på den måde dækker det typiske danske ørredfiskeri. Man har altid mulighed for at bytte ens startgrej ud med noget mere specialiseret, når man har lært det grundlæggende fiskeri. 

Fluefiskeri i Put And Take​

Put and take fiskeriet er et genialt sted at starte for en nybegynder. Her kan du få føling for hvordan det er at præsentere forskellige fluer inden du begiver dig ud på de andre pladser! Det er dog ikke kun nybegynderen der kan have sjovt i put and take, men også de øvede.
Put and take fiskeriet med fluer er for det meste sightfishing. Man fisker altså normalt til fisk man kan se stå bestemte steder i søen. Når man så har fundet dem, så kan man prøve at fiske til dem med nogle forskellige fluer. Ligesom med mikroblink og Powerbait kan regnbueørrederne godt være lidt kræsne i forhold til hvilke farver de vil bide på. Så det er bare med at få prøvet nogle forskellige af! Klassiske Powerbait-farver som grøn, orange, pink plejer at kunne få dem i tale, men man ved aldrig!
De sæt der er nævnt ovenfor vil være kanon gode til put and take. Hvis man dog vil prøve nogle lidt sjovere fights kan man med fordel gå nogle klasser ned. Kastedistance er også sjældent et problem i put and take, så det behøves man ikke bekymre sig om i lige så stor grad som når man vælger grej til kysten. 

Fluefiskeri i åen​


Fluefiskeriet i åerne byder nok på noget af det mest varierede fiskeri i Danmark. Det er således muligt at fange alt fra ørreder til gedder til laks. Det kan derfor også hurtigt blive meget specialiseret alt efter hvad man gerne vil fange. Man skal derfor som med alt andet fiskeri beslutte dette inden man går på jagt efter grej!
Til ørrederne vil vi klart anbefale de klasse 6 sæt vi har nævnt tidligere. Man kan også med fordel gå med en klasse 4-5 stang og line, da man ikke skal kaste så langt og man måske får en lidt sjovere fight på de lidt lettere stænger.
Til gedderne er vi igen ude i nogle setups i klasse 8-10. Man kan således både anvende sit geddesæt til søen i åen. Fluerne vil også være de samme, da gedderne ikke er alt for kræsne når det kommer til bytte.
Til laksefiskeriet vil mange mene at man skal have fat i en to-håndsstang. Vi vil således stærkt anbefale at man går ned i den lokale grejbiks og forhører sig. Det er også vigtigt at pointere, at der ofte er specielle regler i laksevande og man skal derfor altid læse op på disse inden man tager afsted på sin fisketur.
Vi har herunder fundet 2 gode fluer til ørrederne i åen om sommeren:

Kasteteknikker

Der findes et hav af kasteteknikker til fluefiskeriet. Mange af dem egner sig også bedst til nogle specielle forhold. Dog er klart de to mest anvendte og alsidige teknikker for- og bagkastet. Det er med disse teknikker at de fleste får præsenteret deres flue for fiskene. Hvis man forestiller sig et ur, hvor klokken 12 er direkte ud fra siden af ens skulder, så foregår forkastet fra klokken 2 til 10 og bagkastet fra 10 til 2. Når man så står og kaster skal man huske at lade fluelinen strække sig, så man kan mærke det trækker lidt i stangen. Hvis man ikke gør dette, kan man hurtigt slå kludder i ens forfang. Vi anbefaler klart at man øver sig enten med youtube eller køber en plads på et kastekursus, så man ikke ser sig sur på dette fantastiske fiskeri! Man vil således også få tips til hvilke kasteteknikker der er bedst til hvilke situationer.

Gode fifs til fluefiskeri

Når det kommer til fluefiskeri, er der nogle nyttige fifs, der kan hjælpe dig med at forbedre din teknik og øge dine chancer for at fange fisk. Her er nogle gode råd til fluefiskeri:

1. Valg af flue: Vælg fluen omhyggeligt baseret på de fiskearter og de forhold, du står over for. Undersøg de naturlige insekter og fødeemner, som fiskene spiser, og vælg en flue, der ligner dem bedst.

2. Præsentation: En korrekt præsentation af fluen er afgørende. Øv dig i at kaste med en glidende bevægelse og forsøg at lande fluen så naturligt som muligt på vandoverfladen. Du kan også eksperimentere med forskellige kasteteknikker og indtag for at gøre din præsentation mere attraktiv for fisken.

3. Bevægelse: Simuler bevægelsen af et bytte ved at lave små ryk eller give små pauser i dit indtag. Dette kan gøre fluen mere tiltalende for fisken og efterligne en naturlig fødeemne, der bevæger sig i vandet.

4. Observér vandet: Vær opmærksom på strømme, dybder og eventuelle insektaktiviteter i vandet. Dette kan hjælpe dig med at afgøre, hvor fisken befinder sig, og hvilken flue der vil være mest effektiv.

5. Tilpas din udstyr: Sørg for at have det rigtige udstyr tilpasset til fluefiskeri. Vælg en passende fluestang, hjul og line, der passer til dine fiskeforhold og de fiskearter, du sigter efter.

6. Vær tålmodig og opmærksom: Fluefiskeri kræver tålmodighed og opmærksomhed. Vær opmærksom på små tegn som en let nippende fornemmelse eller en synlig bevægelse i vandet. Vær klar til at reagere hurtigt og kroge fisken, når den bider.

7. Øv dig: Øv dig regelmæssigt for at forbedre din kasteteknik, præsentation og evne til at aflæse vandet. Jo mere du øver dig, desto bedre vil du blive som fluefisker.

Husk, at fluefiskeri handler om mere end bare at fange fisk. Det handler også om at være i naturen og nyde oplevelsen. Så slap af, nyd øjeblikket og hav det sjovt med fluefiskeri!

Fluefiskeri har de vildeste fights

Fluefiskeri er kendt for at levere nogle af de vildeste fights, når det kommer til at lande fisk. Når du står over for en fisk, der har taget din flue, er det en kamp mellem dig og fisken, hvor begge parter udnytter deres færdigheder og instinkter.

En af de mest spændende aspekter ved fluefiskeri er kampen med fisken på en let fluestang. Disse stænger er designet til at give dig følelsen af direkte kontakt med fisken, og når du har en fisk på krogen, kan du virkelig mærke dens styrke og energi.

Fisken vil ofte give kraftfulde udløb og forsøge at trække væk fra dig, mens du forsøger at kontrollere den med din stang og line. Du skal være opmærksom på fiskenes bevægelser og reagere hurtigt for at undgå at miste den.

Det er i disse intense øjeblikke, hvor både fisk og fisker er udfordret, at fluefiskeri virkelig skiller sig ud. Det kræver teknik, styrke og en god portion held for at lande en stærk og kampklar fisk.

Modtag tilbud til spinnefiskeri fra 8 grejbutikker samlet på blot 1 mail

Modtag tilbud til fluefiskeri fra 8 grejbutikker samlet på blot 1 mail

Modtag tilbud fra 8 grejbutikker samlet på blot 1 mail