Spring til indhold

info@fiskeinfo.dk

Lær mere om

Fluefiskeri

Indholdsfortegnelse

Artiklen indholder sponsoret links.

Hvad er fluefiskeri?

Fluefiskeri er, som ordet hentyder, fiskeri med fluer. Der, hvor det adskiller sig markant fra spinnefiskeriet, er for det første udstyret og dernæst måden man fisker på rent teknisk. I fluefiskeriet vejer fluerne nærmest ingenting når man sammenligner med det agn man normalt anvender til spinnefiskeriet. Dette gør det derfor umuligt at kaste med, medmindre man har noget der bærer fluen og som altså vejer noget. Derfor anvendes specielle flueliner, som vi kommer mere ind på længere nede på siden.

Fluefiskeri for begyndere

Du har måske allerede beskæftiget dig lidt med spinnefiskeriet eller også er du helt ny i denne fantastiske verden. Fluefiskeriet er et intenst, sjovt og super meditativt fiskeri – men hvor dælen starter man? Her anbefaler vi klart, at man først overvejer de arter man gerne vil fiske efter. Efter dette er det også naturligt at overveje, hvordan ens budget er. Som mange allerede ved, så kan man hurtigt købe sig fattig i grej, men det er ikke altid nødvendigt med det dyreste – og slet ikke som nybegynder! Til nybegynderne anbefaler vi klart et sæt, der enten er i klasse 6 eller klasse 7, da man på den måde dækker det typiske danske ørredfiskeri. Man har altid mulighed for at bytte ens startgrej ud med noget mere specialiseret, når man har lært det grundlæggende fiskeri. Vi har herunder fundet to gode begyndersæt i to forskellige prisklasser:

Greys K4st X fluesæt

Sættet her er allerede samlet og gjort klar af lystfisk. Du er hermed hurtigt i gang når du først har modtaget det. Du mangler sådan set bare nogle fluer og så er det bare afsted!

Sættet her er allerede samlet og gjort klar af lystfisk. Du er hermed hurtigt i gang når du først har modtaget det. Du mangler sådan set bare nogle fluer og så er det bare afsted!

Fluesættet koster 1199 DKK

Vores eget bud på et startsæt

Dette sæt kræver at man selv samler det, men man kan eventuelt ringe ind til forhandleren og høre, om de kan hjælpe med at samle tingene, hvis man køber det hele samme sted. Samtidig er dette også et sæt, som man kan fiske med i mange år, inden man måske vil kigge sig om efter noget dyrere grej.

Stangen

TFO Axiom II X, 9´og klasse 6

Stangen koster 2599 DKK

hjulet

Lamson Liquid hjul, -7+

Hjulet koster 1099 DKK

Bagline

Omkring 100 meter backing-line, 20 lbs brudstyrke

Back-line koster 109 DKK

Flueline

Scientific Anglers Volantis Integrated WF flueline, Klasse 6 og flydende

flueline

Back-line koster 749 DKK

Forfang

Tiemco fluorocarbon forfang, 9’ og 0X/0,28mm

flue forfang

Back-line koster 119 DKK

Til nybegynderen kan det også klart anbefales at lede efter et kastekursus. Nogle grejforhandlere udbyder dem, men ellers kan man komme langt med en Google-søgning. Hertil kan man selvfølgelig også gøre det billigere med youtube og et udendørs areal med god plads for at få indøvet de basale kasteteknikker inden man rammer vandet.

Fluefiskeri i put and take

Put and take fiskeriet er et genialt sted at starte for en nybegynder. Her kan du få føling for hvordan det er at præsentere forskellige fluer inden du begiver dig ud på de andre pladser! Det er dog ikke kun nybegynderen der kan have sjovt i put and take, men også de øvede.
Put and take fiskeriet med fluer er for det meste sightfishing. Man fisker altså normalt til fisk man kan se stå bestemte steder i søen. Når man så har fundet dem, så kan man prøve at fiske til dem med nogle forskellige fluer. Ligesom med mikroblink og Powerbait kan regnbueørrederne godt være lidt kræsne i forhold til hvilke farver de vil bide på. Så det er bare med at få prøvet nogle forskellige af! Klassiske Powerbait-farver som grøn, orange, pink plejer at kunne få dem i tale, men man ved aldrig!
De sæt der er nævnt ovenfor vil være kanon gode til put and take. Hvis man dog vil prøve nogle lidt sjovere fights kan man med fordel gå nogle klasser ned. Kastedistance er også sjældent et problem i put and take, så det behøves man ikke bekymre sig om i lige så stor grad som når man vælger grej til kysten.
Vi har her givet et godt bud på et fluesortiment til put and take ørrederne:

Put&Take fluesortiment

Disse fluer er farlige i de danske put and take søer, og så er de bundet i Danmark.

put fluer

Fluesættet koster 399DKK

Vi har også fundet nogle andre fluer, hvor man bare vælger nogle farver, der kan minde lidt om Powerbait:

Put&Take enkelt fluer

Priser fra 16,95 DKK

Fluefiskeri i put and take

Fluefiskeriet i åerne byder nok på noget af det mest varierede fiskeri i Danmark. Det er således muligt at fange alt fra ørreder til gedder til laks. Det kan derfor også hurtigt blive meget specialiseret alt efter hvad man gerne vil fange. Man skal derfor som med alt andet fiskeri beslutte dette inden man går på jagt efter grej!
Til ørrederne vil vi klart anbefale de klasse 6 sæt vi har nævnt tidligere. Man kan også med fordel gå med en klasse 4-5 stang og line, da man ikke skal kaste så langt og man måske får en lidt sjovere fight på de lidt lettere stænger.
Til gedderne er vi igen ude i nogle setups i klasse 8-10. Man kan således både anvende sit geddesæt til søen i åen. Fluerne vil også være de samme, da gedderne ikke er alt for kræsne når det kommer til bytte.
Til laksefiskeriet vil mange mene at man skal have fat i en to-håndsstang. Vi vil således stærkt anbefale at man går ned i den lokale grejbiks og forhører sig. Det er også vigtigt at pointere, at der ofte er specielle regler i laksevande og man skal derfor altid læse op på disse inden man tager afsted på sin fisketur.
Vi har herunder fundet 2 gode fluer til ørrederne i åen om sommeren:

Gul skumbille og Neutral skumbille

Vi anbefaler den gule og den neutrale skumbille

Skumbillerne koster 29 DKK

Kasteteknikker

Der findes et hav af kasteteknikker til fluefiskeriet. Mange af dem egner sig også bedst til nogle specielle forhold. Dog er klart de to mest anvendte og alsidige teknikker for- og bagkastet. Det er med disse teknikker at de fleste får præsenteret deres flue for fiskene. Hvis man forestiller sig et ur, hvor klokken 12 er direkte ud fra siden af ens skulder, så foregår forkastet fra klokken 2 til 10 og bagkastet fra 10 til 2. Når man så står og kaster skal man huske at lade fluelinen strække sig, så man kan mærke det trækker lidt i stangen. Hvis man ikke gør dette, kan man hurtigt slå kludder i ens forfang. Vi anbefaler klart at man øver sig enten med youtube eller køber en plads på et kastekursus, så man ikke ser sig sur på dette fantastiske fiskeri! Man vil således også få tips til hvilke kasteteknikker der er bedst til hvilke situationer.

Fluebinding

Fluebinding er ikke nogen nem disciplin, men flere og flere finder det utroligt givende at binde en flue for så at fange en fisk på den. Da det oftest ikke er det nemmeste at beskrive sig ud fra, har vi fundet nogle videoer med nogle fluer vi virkelig godt kan lide. Videoerne kan ses herunder:

Pattegrisen

Kobberbassen