Spring til indhold

Lær mere om

Geddeforfang

Indholdsfortegnelse

Artiklen indholder sponsoret links.

Fang gedder med geddeforfang

Når man fisker efter gedder er det nødvendigt at have en geddeforfang for enden af linen, inden man kommer til agnet. Dette gør at gedden ikke kan bide agnen over og line og gør det muligt at lande fisken. Geddeforfanget er normalt ca. 0,6 – 1,4 meter langt og har en kraftig wire i enden, som er bøjet til en løkke.

gedde fanget på geddeforfang

Forskellige geddeforfang

Der findes flere forskellige geddeforfang, som man enten kan købe færdiglavet eller lave selv. Det er klart billigst at købe grejet til at lave dem selv, og derefter lave dem. Fordelen ved at købe færdige produkter er, at du ikke selv skal samle dem, og at du ved, at de rent faktisk virker, samt man er sikker på at knuderne er gode.

Grej du skal bruge til geddeforfang

Vi lavet en guide over hvilket udstyr du skal købe for at kunne lave dine egne geddeforfang. Der er mange forskellige meninger om forfangslinen, men det vi har erfaret er at flourocarbon virker bedst for os. Vi benytter selv titanium nogle gange, hvis vi fisker med jerkbait.

Flourocarbon

Det smarte ved flourocarbon er at det er næsten usynligt i vand. Det er derfor et fremragende valg af line, hvis du fisker i klart vand, eller hvis du fisker efter gedder, der er blevet fanget før og derfor er sværere at narre.

Titanium wire

Titanium er et stærkt og holdbart metal, hvilket gør det ideelt til brug som geddeline til gedder. Det er også mindre synligt i vand end andre metaller, hvilket gør det til et godt valg til klart vand.

Svivl / Connecter

Svirvlen skal være rigtig kraftig og skal overstige brudstyrken på hoved linen, da det er det svageste sted ved forfanget. Hvis du ikke er sikker på, hvor stærk drejeleddet er, er det bedre at bruge to dreje led, hvis det ene går i stykker. Vi anbefaler, at du bruger en størrelse 10 eller 12 til geddefiskeri.

Snap / Hækte

Hvis du ønsker at kaste med et kunstigt agn i form af en jerkbait, swimbait eller anden form for agn, kan du bruge en snap. På den måde kan du nemt skifte agn hele tiden, for at finde ud af hvad gedden er sulten efter.

Krog

Er forfanget lavet til levende eller døde agnsfisk, skal du sætte kroge på, så du kan kroge angsfisken. Sæt gerne to kroge på, så holder den både bedre fast i agnet, men der er også større sandsynlighed for at du fanger gedden. Krogstørrelse er alt efter agnen, men en størrelse 4/0 til 6/0 er altid passende.

Hvordan binder jeg et geddeforfang

Se i videon her, hvordan Frank Sjøgreen fra Fangsgaranti laver et geddeforfang, som er nemt og billigt.

Hvor tyk line skal geddeforfanget være?

Linen skal have en diameter på minimum 0,40-0,60 mm, så den er stærk nok til at få gedden i land, men ikke for tyk, så den ikke let kan skjules i agnen. Flere bruger også fluorocarbon op til en tykkelse af 0,90 mm. Linen bør også være fluorocarbon, da denne er næsten usynlig i vandet og har en meget høj slidstyrke.

Geddeforfang til agnsfisk

Hvis man gerne vil fiske efter agnsfisk, bør man lave et dobbeltkrogede setup. Forfangen skal passe til størrelsen af agnsfisk du benytter til fiskeriet.

Du kan bruge forskellige typer agnfisk som agn, f.eks. skaller, makrel, regnbueørreder eller hornfisk.

Hvilken størrelse kroge skal der bruges, hvis det er til Deadbait?

Krogene skal være mindst størrelse 4/0 – 6/0, men det afhænger lidt af den type agn, du bruger. Jo mindre agnen er, jo mindre kan krogen være. Men hvis du bruger store agn, skal du bruge større kroge for at øge chancerne for en vellykket opkobling.

Hvilken slags knob skal man bruge?

Der findes mange forskellige typer knob, men det vigtigste er, at de bindes korrekt, så de ikke går op. Nogle af de mest almindelige knuder er Palomar-knuden, uni-knuden og blodknuden.

Geddeforfang til fluefiskeri

Se hvordan Claus Eriksen laver titaniums geddeforfang til popper og flashfluer.