Spring til indhold

info@fiskeinfo.dk

Fiskearter / Gedde Fiskeri

Gedde Fiskeri

Inspiration og guides til

Gedde Fiskeri

Artiklen indholder sponsoret links.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en gedde?

En gedde er en fisk der normalt lever i farvande med lavt saltindhold. De kan blive ret store, og nogle gange kan de veje over 10 kg. Geddes er rovdyr, og de lever af andre fisk og små dyr. De er meget hurtige svømmere, og de kan springe op af vandet for at fange bytte. Geddes er ofte farvet grønt eller brun på oversiden, med en hvid bund. De har en lang og smal krop, og deres gab er meget stort. De har også en lang og stærk kropsfisk, der hjælper dem med at svømme hurtigt.

Geddes er normalt meget sociale fisk, men de kan blive aggressive hvis de føler sig truet. Hvis en gedde føler sig trukket, vil den ofte forsøge at angribe. Geddes har også et stort naturligt forsvar mod rovdyr, fordi deres kroppe er dækket af giftige nåle. Nogle mennesker spiser gedde, men de fleste synes at de smager dårligt, eller blot kan bruges til fiskefrikadeller. De fleste gedder bliver fanget ved spinnefisker af lystfiskere, dog ser man end i mellem at nogle sætter garn ud, og fanger store bestande, hvilket er utrolig synd.

Man kan fange gedder i næsten alle søer i Danmark, men der er nogle søer som er bedre end andre. De fleste fiskere anbefaler at man fisker efter dem i foråret eller efteråret, da dette er de tider på året hvor gedderne kommer ind i de danske farvande for at yngle. Det er dog muligt at fange gedder året rundt, men det kan være svært i de koldere måneder.

gedde fiskeri

Geddes er en meget interessant fisk, og de er sjove at se på. De er dog ikke farlige for mennesker, da de blot vil svømme væk, hvis man nærmer sig den.

Der er mange måder hvorpå man kan fange gedder. De fleste fiskere bruger spinnefiskeri, eller medefiskeri hvor man bruger et geddeforfang med et stykke fisk eller lignende for enden af linen. Gedder er meget letpåvirkelige af bevægelser, og de vil ofte forsøge at fange noget hvis de ser det bevæge sig. De fleste fiskere anbefaler dog at man bruger en kunstig agn, da dette er bedre for gedden, og dermed også miljøet.

Tips til dit geddefiskeri

  1. En gedde er en fisk der normalt lever i farvande med lavt saltindhold. De kan blive ret store, og nogle gange kan de veje over 10 kg. Geddes er rovdyr, og de lever af andre fisk og små dyr. De er meget hurtige svømmere, og de kan springe op af vandet for at fange bytte. Geddes er ofte farvet grønt eller brun på oversiden, med en hvid bund. De har en lang og smal krop, og deres gab er meget stort. De har også en lang og stærk kropsfisk, der hjælper dem med at svømme hurtigt.

  2. Geddes er normalt meget sociale fisk, men de kan blive aggressive hvis de føler sig truet. Hvis en gedde føler sig trukket, vil den ofte forsøge at angribe. Geddes har også et stort naturligt forsvar mod rovdyr, fordi deres kroppe er dækket af giftige nåle. Nogle mennesker spiser gedde, men de fleste synes at de smager dårligt, eller blot kan bruges til fiskefrikadeller. De fleste gedder bliver fanget ved spinnefisker af lystfiskere, dog ser man end i mellem at nogle sætter garn ud, og fanger store bestande, hvilket er utrolig synd.

  3. Geddes er en meget interesant fisk, og de er sjove at se på. De er dog ikke farlige for mennesker, da de blot vil svømme væk, hvis man nærmer sig den.

  4. Man kan fange gedder i næsten alle søer i Danmark, men der er nogle søer som er bedre end andre. De fleste fiskere anbefaler at man fisker efter dem i foråret eller efteråret, da dette er de tider på året hvor gedderne kommer ind i de danske farvande for at yngle. Det er dog muligt at fange gedder året rundt, men det kan være svært i de koldere måneder.

  5. Der er mange måder hvorpå man kan fange gedder. De fleste fiskere bruger spinnefiskeri, eller medefiskeri hvor man bruger et geddeforfang med et stykke fisk eller lignende for enden af linen. Gedder er meget letpåvirkelige af bevægelser, og de vil ofte forsøge at fange noget hvis de ser det bevæge sig. De fleste fiskere anbefaler dog at man bruger en kunstig agn, da dette er bedre for gedden, og dermed også miljøet.

Grej vi anbefaler til geddefiskeri

Stang: en let stang med en god klinge er vigtig, da gedderne ofte er svære at få til at bide på en kunstig agn.

Line: en stærk line der kan holde til geddernes voldsomme udtræk, er vigtig hvis man vil undgå at tabe sit bytte.

Forfang: et forfang med en kunstig agn er vigtig, da dette er bedre for gedden, og dermed også miljøet.

Krog: en krog der er stærk nok til at holde geddens voldsomme udtræk, er vigtig hvis man vil undgå at tabe sit bytte.

Hjul: et kraftigt hjul der kan holde til geddernes voldsomme udtræk, er vigtig hvis man vil undgå at tabe sit bytte.

Net: et net der er stærkt nok til at holde geddens voldsomme udtræk, er vigtig hvis man vil undgå at tabe sit bytte.

Kend den sø du fisker i

Det er alfa omega, at man ved meget om den sø man fisker i. Dette gør at man optimere ens chancer for fangst rigtig meget. Man bør lære søens bund af kende, og finde ud af hvilke områder der er bedst for fiskeriet. Viden om dyrene i søen er også en stor fordel, da dette kan give et fingerpeg om hvor gedderne befinder sig. Hvis man kan lokalisere hvor skrænterne er henne og, hvor gedderne har ståpladser, har man rigtig mange muligheder for at kunne optimere ens fiskeri mere målrettet.

Find de rigtige agn

Det er vigtigt at man bruger de rigtige agn, hvis man vil have succes med sit fiskeri. Gedder er meget letpåvirkelige af bevægelser, og de vil ofte forsøge at fange noget hvis de ser det bevæge sig. De fleste fiskere anbefaler dog at man bruger en kunstig agn, da dette er bedre for gedden, og dermed også miljøet. Man bør dog altid undersøge hvilken agn der er bedst for den sø man fisker i, da gedderne kan have forskellige præferencer.

Sæt dit udstyr rigtigt op

Det er vigtigt at man har sit udstyr rigtigt sat op, hvis man vil have succes med sit fiskeri. Gedder kan være lidt sky, og de kan være svært at fange hvis man ikke har det rigtige grej. Man bør derfor have en let stang, en stærk line, og et godt forfang. Det er også vigtigt at man har en krog der er stærk nok, ellers kan man risikere at fiskeren taber sin bytte. Find derfor en stang som passer med det man fisker med. Hvis du fisker med tunge agn, bør du derfor vælge en stang med højere kastevægt, samt også finde ud af hvilket hjul du bør vælge. Det er vigtigt at have et kraftigt hjul til gedde fiskeri, da gedderne kan være drilske og sprælle meget. Du bør overveje om du skal benytte et almindeligt spinnehjul eller et multihjul. Ved brug af spinnehjul anbefaler vi, at man ikke går under et størrelse 3000.

Skift agn tit

Når du fisker efter gedde, kan det være en god ide at skifte agn cirka hver 30 minut, hvis der ikke har været nogle form for kontakt. Gedder kan være meget sky, og de kan have en tendens til at falde til ro hvis de ikke bliver forstyrret. Derfor er det vigtigt at man skifter agn cirka hver halve time. Gedden er agressiv og derfor kan det være en god ide at forsøge forskellige agn, da det kan være med til at gøre den provokeret. Det kan også være farverne, som gør udfaldet af fiskeriet. Man bør derfor have et godt udvalg af farver, når man fisker efter gedde.

Vær tålmodig

Det er vigtigt at være tålmodig når man fisker efter gedde. Gedder kan være meget sky, og det kan tage lang tid inden man får kontakt med dem. Derfor er det vigtigt at man ikke bliver frustreret, men i stedet blot tager et par dybe vejrtrækninger og forsætter med at fiske. Hvis man fortsætter med at fiske, vil man til sidst blive belønnet.

Fisk på de rigtige tidspunkter

Gedder er ligesom mange andre fisk, og spiser primært om morgenen og om aftenen. Rettere spiser de lige omkring solopgang og solnedgang, derfor kan du planlægge dine fisketure efter geden, alt efter hvornår solen går op og ned. Det er ikke umuligt at fange gedden midt på dagen, da gedden altid kan være sulten. Derfor kan man sagtens fiske hele dagen, dog er heldet størt om morgenen og om aftenen.

Benyt polarid solbriller

Det kan være svært at se hvor fiskene er, eller hvor skrænterne begynder. Dette kan plarid solbriller hjælpe med, da de kan reflektere lyset og gøre det muligt for dig at se bedre. Det er en god ide at have et par med, når man fisker efter gedder. Noget af det vildeste er også når man ser gedden under overfladen og kan kaste direkte til den. Sommetider kan man også få det man kalder en følger. Det er en gedde, som følger hele vejen med ind til breden eller båden, men som ikke har hugget. Her kan man optimere sit fiskeri, ved at kunne se det forud med polarid briller.

Fisk med en partner

Det kan være en god ide at have en fiskepartner med, når man fisker efter gedder. På den måde kan man fiske på to forskellige steder af gangen, og dermed have større chance for at fange noget. Hvis man er heldig, kan din partner også dele viden og underholde dig samtidig. Det er altid godt at have en makker med, som kan hjælpe med at lande fiskene.