Fiskearter / Makrelfiskeri
Makrelfiskeri
Danmark er en af de bedste steder i verden at fange makrel når der er sæson, vi er kendt for at have store stimer gående tæt på land, hvilket gør det til en meget populær fisk at fange af både nybegyndere og øvede fiskere. Det bedste tidspunkt at fange makrel er i sommermånederne, når de kommer tæt på kysten i stort antal. Du kan fange makreller overalt rundt om Danmark, men de bedste steder er langs vestkysten, men også især i farvandene omkring øer som Bornholm og Møn.
Relevant viden om makrelfiskeri
Makrelfiskeri når det er bedst
Makreller er super sjove at fange og kan være både udfordrende, men også meget nemt. Derfor er det en fisk, som både nye fiskere og erfarne fiskere søger ud til kysterne for at fange i sommerhalvåret. De bedste steder at fiske efter makrel er normalt i områder, hvor vandet er dybt, og der er en stærk strøm. Det kan være fra bølgebrydere, moler, broer, strandpromenader og offshore strukturer som f.eks. vrag eller rev. Typisk søger makrellerne mod føden, og er derfor i den vandhøjde som føden befinder sig i. Derfor kan makrellerne både fanges på dybt vand, men også helt oppe i vandoverfladen.
Når det gælder agn til makrelfiskeri, fungerer både levende og kunstige agn godt. Levende agn som f.eks. små fisk eller rejer er det bedste middel til at fange makrel. Kunstige agn som f.eks. jigs, blink og makrelforfang kan også bruges med stor succes. Når du har sat din agn op, skal du kaste den ud og rulle den langsomt ind, mens du holder øje med linen for at for at se, om der er makrel, der har bidt på lokkemaden. Når du mærker et bid, eller når linen begynder at bevæge sig, er det tid til at sætte krogen og rulle din fangst ind.
Fiskegrej til Makrelfiskeri
Makrelfiskeri foregår typisk med spinnestang og hjul, hvor man bruger kunstige agn eller agnfisk til at fange makrel. Lokkemad som skeer, spinnere og forfang bruges ofte, når målrettet fiskeri efter makrel. En typisk fisketur efter makrel starter med at sætte agn på din line og kaste ud og håbe på, at fiskene tager den. Når den bider på, kan du sætte krogen og rulle makrellen ind. Når du fisker efter makrel, er det vigtigt at har den rigtige opsætning. En spinnestang og et hjul af god kvalitet er ideelle til makrelfiskeri, ligesom stærk line, kroge og agn eller lokkemad.
Det er også vigtigt at have et net med, når du fisker efter makrel, så du nemt kan samle dem op, når de er fanget. Endelig er det vigtigt at kende reglerne og regler for makrelfiskeri i Danmark, før du tager af sted, så du er sikker på at holde dig inden for de lovlige grænser. Makrelfiskeri er en fantastisk måde at tilbringe tid i det fri på og nyde skønheden ved Danmarks kyster. Med det rette udstyr og viden kan du få en fornøjelig og vellykket tur med at fange disse lækre fisk.
Mest populære fiskegrej til Makrelfiskeri
Fang makreller på mange forskellige måder
De mest populære teknikker, som fiskerne i Danmark bruger, er sildeforfang, makrelforfang, levende agn og blink. Hvis man befinder sig på en mindre sejlbåd er trollingfiskeri efter makrel også en populær teknik. Ved trollingfiskeri anvendes agn som f.eks. makrelforfang efterfulgt af et blink eller lod, der trækkes bag et fartøj med lav hastighed.
Makrelfiskeri i Danmark foregår normalt fra en båd, men du kan også fiske fra moler og anløbsbroer. Her er normale forfang klart at foretrække eller propfiskeri. Da her kan være god ide at have god mobilitet i at skifte. Man kan som regel se hvad de andre på molen har held med, og derefter skifte til det som de tager.
Hvis makrellerne er svære at få i tale, vil vi altid anbefale at man benytter flådfiskeri til makrel. Sommetider gider makrellerne ikke tage forfang og blink, også kan flådfiskeri være den gyldne teknik,
Makrellen kan fanges med en række forskellige naturagn, herunder tobisstrimler, makrel strimler, sild, brislinger, muslinger og havorme.
Hvornår på dagen er det bedste at fange makrel?
Det bedste tidspunkt på dagen at fange makrel er tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen og hen mod aftenen (skumringen). Makrellen er mest aktiv i disse perioder, da den bevæger sig ind på lavt vand for at æde. De køligere havtemperaturer gør det lettere for dem at finde føde, og de kommer ofte tæt nok på overfladen til, at det er nemt at fiske. Hvis du er på udkig efter den bedste fangst får du ved at fiske sidst på eftermiddagen eller først på aftenen, når solen står lavt på himlen.
Det er også værd at bemærke, at overskyede dage ofte er bedre til makrelfiskeri end solskinsdage, da det køler vandet ned og gør dem mere aktive.
Hvordan fisker man efter makrel?
Det er forholdsvis nemt at fiske efter makrel, men det kræver dog lidt tålmodighed og dygtighed. Når du fisker efter makrel, skal du bruge det rigtige udstyr og de rigtige agn for at tiltrække dem.
Det mest anvendte grej til makrelfiskeri i Danmark er en let spinnestang med en 0,12-0,20 hovedline alt efter ens fiskeri metode. Som agn kan du bruge forfang fra en grejbutik. Det er også muligt at bruge forskellige levende agn som f.eks. tobis eller sild.
4 gode tips til makrelfiskeri:
- Ved fangst bør du blot løfte stangen stille og roligt ind, da makrel nemt ryger af krogen. Vær derfor tålmodig og bevæg stangen langsomt og læg fiskene langsomt på overfladen.
- Brug en prop fiskeri, hvis makrellerne er svære at få på forfanget eller du ønsker at fange de største makreller.
- Køl hurtigt dine makreller ned, da de hurtigt kan gå i forrådnelse.
- Makrelfiskeri er en fantastisk måde at have det sjovt og få mad på bordet på. Med det rigtige udstyr, agn og den rigtige teknik kan du nemt fange makrel i de danske farvande! Du skal blot sørge for at følge størrelses bestemmelserne og huske, at bevarelse af havets liv er vigtig for fremtidige generationer.
Hvor kan man fange makrel?
Generalt er hele vestkysten et godt sted at fiske makreller, da de trækker op nede fra de sydligere have når vandet i norden bliver varmere. De søger fra vesterhavet rundt omkring Danmark, og kommer hele vejen til Kategat og videre ind i Østersøen.
Et par af de bedste steder:
- Generalt er hele Vestkysten virkelig god
- Thorsminde
- Hvide Sande
- Øresund
- Helsingør
- Esbjerg
- Hanstholm
- Frederikshavn
Fakta
Den atlantiske makrel er en pelagisk fisk, der normalt findes i de danske farvande. Den kan blive op til 60 cm lang og veje op til 5 kg (Dette er dog utrolig sjældent). Den atlantiske makrel har en aflang krop med blågrøn ryg og sølvfarvede sider. Dens finner er for det meste sorte eller brunsorte. Den atlantiske makrel er en hurtig svømmer og kan nå en hastighed på op til 25 km/t. Atlanterhavs Makrellen lever hovedsagelig af små krebsdyr og andre planktonorganismer, såsom rejer, krill, ansjoser, blæksprutter og krabbelarver. Den er en vigtig fødekilde for mange havpattedyr som f.eks sæler, marsvin og delfiner.
Mindstemål på makrel
Mindstemålet for makrelfiskeri i danske farvande omkring nordsøen og limfjorden er 30 cm. Fisk, der er mindre end dette, skal straks genudsættes i vandet. Hvis du bliver taget i at fiske med makrel i ulovlige størrelser, kan du risikere at få en bøde eller andre sanktioner fra myndighederne. Hvis du fisker ved Skagerrak og i Kattegat er mindstemålet på kun 20 cm.
Hvad er værd at vide om makrelfiskeri og som spisefisk?
Makrelfiskeri er nemt at gå til, hvilket gør det sublimt for nye fiskere og fiskesultne mennesker. Markel er en super god spisefisk, så den er god til at spise med det samme eller til at konservere.
Det er super nemt at spise makrel og lave mad ud af med det same man fanger dem. Tilberedning af makrel foregår ved at udtage makrel og filetere den, hvorefter den krydres med salt og peber. Derefter kan de enten bages, steges eller grilles, alt efter hvad du foretrækker.
Makrelfiskeri er en fantastisk oplevelse, som alle bør prøve! Med den rette forberedelse og viden kan du nemt fange nogle lækre makreller i Danmark.