Fiskearter / Gedde Fiskeri
Gedde Fiskeri
Man kan fange gedder i næsten alle søer i Danmark, men der er nogle søer som er bedre end andre. De fleste fiskere anbefaler at man fisker efter dem i foråret eller efteråret, da dette er de tider på året hvor gedderne kommer ind i de danske farvande for at yngle. Der er mange måder hvorpå man kan fange gedder. De fleste fiskere bruger spinnefiskeri, eller medefiskeri hvor man bruger et geddeforfang med et stykke fisk eller lignende for enden af linen.
Her på siden kan du finde guides og grej til geddefiskeri, hvor vi har samlet et godt udvalg fra de største danske forhandlere.
Relevant viden om sandartfiskeri
Fang gedder på mange forskellige måder
Der er mange forskellige måder at fange gedder på, og det afhænger af faktorer som fiskerens præference, fiskestedet og geddens adfærd.
Nogle af de mest almindelige metoder til at fange gedder er med spinnefiskeri, fluefiskeri og agnfiskeri. Ved spinnefiskeri bruges en spinnestang sammen med en spinner, blink eller wobler som lokkemad. Fluefiskeri bruger en flue som lokkemad, som fiskeren kaster ud i vandet og lader flyde med strømmen. Agnfiskeri bruger levende eller dødt fisk som lokkemad.
Udover disse metoder kan gedder også fanges ved hjælp af trolling (fiskeri fra en båd med en trækkende agn), jerkbait (fiskeri med en bevægelig agn) og jigfiskeri (fiskeri med en særlig fiskestang og en blykugle). Det er vigtigt at bemærke, at der kan være forskellige regler og love om, hvordan man fanger gedder, afhængigt af hvor man fisker, så det er altid en god idé at undersøge lokale regler og bestemmelser, inden man går i gang med fiskeriet.
Fiskegrej til Gedde Fiskeri
Stang: en let stang med en god klinge er vigtig, da gedderne ofte er svære at få til at bide på en kunstig agn.
Line: en stærk line der kan holde til geddernes voldsomme udtræk, er vigtig hvis man vil undgå at tabe sit bytte.
Forfang: et forfang med en kunstig agn er vigtig, da dette er bedre for gedden, og dermed også miljøet.
Krog: en krog der er stærk nok til at holde geddens voldsomme udtræk, er vigtig hvis man vil undgå at tabe sit bytte.
Hjul: et kraftigt hjul der kan holde til geddernes voldsomme udtræk, er vigtig hvis man vil undgå at tabe sit bytte.
Net: et net der er stærkt nok til at holde geddens voldsomme udtræk, er vigtig hvis man vil undgå at tabe sit bytte.
Mest populære fiskegrej til Gedde Fiskeri
Vær tålmodig
Det er vigtigt at være tålmodig når man fisker efter gedde. Gedder kan være meget sky, og det kan tage lang tid inden man får kontakt med dem. Derfor er det vigtigt at man ikke bliver frustreret, men i stedet blot tager et par dybe vejrtrækninger og forsætter med at fiske. Hvis man fortsætter med at fiske, vil man til sidst blive belønnet.
Find de rigtige agn
Det er vigtigt at man bruger de rigtige agn, hvis man vil have succes med sit fiskeri. Gedder er meget letpåvirkelige af bevægelser, og de vil ofte forsøge at fange noget hvis de ser det bevæge sig. De fleste fiskere anbefaler dog at man bruger en kunstig agn, da dette er bedre for gedden, og dermed også miljøet. Man bør dog altid undersøge hvilken agn der er bedst for den sø man fisker i, da gedderne kan have forskellige præferencer.
Fisk efter gedder på de rigtige tidspunkter
Gedder er ligesom mange andre fisk, og spiser primært om morgenen og om aftenen. Rettere spiser de lige omkring solopgang og solnedgang, derfor kan du planlægge dine fisketure efter geden, alt efter hvornår solen går op og ned. Det er ikke umuligt at fange gedden midt på dagen, da gedden altid kan være sulten. Derfor kan man sagtens fiske hele dagen, dog er heldet størt om morgenen og om aftenen.
Sæt dit udstyr rigtigt op
Det er vigtigt at man har sit udstyr rigtigt sat op, hvis man vil have succes med sit fiskeri. Gedder kan være lidt sky, og de kan være svært at fange hvis man ikke har det rigtige grej. Man bør derfor have en let stang, en stærk line, og et godt forfang. Det er også vigtigt at man har en krog der er stærk nok, ellers kan man risikere at fiskeren taber sin bytte. Find derfor en stang som passer med det man fisker med. Hvis du fisker med tunge agn, bør du derfor vælge en stang med højere kastevægt, samt også finde ud af hvilket hjul du bør vælge. Det er vigtigt at have et kraftigt hjul til gedde fiskeri, da gedderne kan være drilske og sprælle meget. Du bør overveje om du skal benytte et almindeligt spinnehjul eller et multihjul. Ved brug af spinnehjul anbefaler vi, at man ikke går under et størrelse 3000.
Benyt polarid solbriller
Det kan være svært at se hvor fiskene er, eller hvor skrænterne begynder. Dette kan plarid solbriller hjælpe med, da de kan reflektere lyset og gøre det muligt for dig at se bedre. Det er en god ide at have et par med, når man fisker efter gedder. Noget af det vildeste er også når man ser gedden under overfladen og kan kaste direkte til den. Sommetider kan man også få det man kalder en følger. Det er en gedde, som følger hele vejen med ind til breden eller båden, men som ikke har hugget. Her kan man optimere sit fiskeri, ved at kunne se det forud med polarid briller.
Tips til geddefiskeri
- En gedde er en fisk der normalt lever i farvande med lavt saltindhold. De kan blive ret store, og nogle gange kan de veje over 10 kg. Geddes er rovdyr, og de lever af andre fisk og små dyr. De er meget hurtige svømmere, og de kan springe op af vandet for at fange bytte. Geddes er ofte farvet grønt eller brun på oversiden, med en hvid bund. De har en lang og smal krop, og deres gab er meget stort. De har også en lang og stærk kropsfisk, der hjælper dem med at svømme hurtigt.
- Geddes er normalt meget sociale fisk, men de kan blive aggressive hvis de føler sig truet. Hvis en gedde føler sig trukket, vil den ofte forsøge at angribe. Geddes har også et stort naturligt forsvar mod rovdyr, fordi deres kroppe er dækket af giftige nåle. Nogle mennesker spiser gedde, men de fleste synes at de smager dårligt, eller blot kan bruges til fiskefrikadeller. De fleste gedder bliver fanget ved spinnefisker af lystfiskere, dog ser man end i mellem at nogle sætter garn ud, og fanger store bestande, hvilket er utrolig synd.
- Geddes er en meget interesant fisk, og de er sjove at se på. De er dog ikke farlige for mennesker, da de blot vil svømme væk, hvis man nærmer sig den.
- Man kan fange gedder i næsten alle søer i Danmark, men der er nogle søer som er bedre end andre. De fleste fiskere anbefaler at man fisker efter dem i foråret eller efteråret, da dette er de tider på året hvor gedderne kommer ind i de danske farvande for at yngle. Det er dog muligt at fange gedder året rundt, men det kan være svært i de koldere måneder.
- Der er mange måder hvorpå man kan fange gedder. De fleste fiskere bruger spinnefiskeri, eller medefiskeri hvor man bruger et geddeforfang med et stykke fisk eller lignende for enden af linen. Gedder er meget letpåvirkelige af bevægelser, og de vil ofte forsøge at fange noget hvis de ser det bevæge sig. De fleste fiskere anbefaler dog at man bruger en kunstig agn, da dette er bedre for gedden, og dermed også miljøet.
Hvor kan man fange gedder i Danmark?
Man kan fange gedder i de fleste danske søer, men der er enkelte søer som er kendt for deres geddefiskeri. Der skader aldrig at kaste en wobler eller anden form for agn ud i en sø man ikke er kendt i. Gedderne vil altid gerne lege.
Et par af de bedste steder:
Geddefiskeri er populært i Danmark, og der er mange gode fiskesteder rundt omkring i landet. Her er nogle eksempler på gode steder at fange gedder i Danmark:
- Viborg søerne og Hald Sø: To søer beliggende i Viborg og omegn. Disse søer er kendt for godt geddefiskeri og kan indeholde store fisk.
- Silkeborg Søerne: En samling af søer og vandløb i Midtjylland, hvor der er mange muligheder for at fange gedder.
- Gudenåen: Den længste flod i Danmark, der strækker sig gennem Jylland og munder ud i Randers Fjord. Gudenåen er kendt for sit gode geddefiskeri.
- Stege Nor: En stor sø på Møn med gode muligheder for geddefiskeri fra kajak eller båd.
Disse er blot nogle eksempler på gode fiskesteder i Danmark, og der er mange flere steder rundt omkring i landet, hvor man kan fange gedder. Det er altid en god idé at undersøge lokale fiskeområder og reguleringer, inden man går i gang med fiskeri, så man er sikker på at følge reglerne og fiske på de bedste steder.
Mindstemål på gedden
I Danmark er mindstemålet for gedde 60 cm, hvilket betyder, at alle gedder, der fanges, skal være mindst 60 cm lange for at blive lovligt opbevaret eller taget med hjem. Hvis man fanger en gedde, der er mindre end 60 cm, skal man straks genudsætte fisken i vandet. Gerne så skånsomt som muligt.
Det er vigtigt at overholde mindstemålet for gedde og andre fiskearter, da det hjælper med at beskytte fiskebestandene og sikre bæredygtigt fiskeri. Der er også andre regler, man skal være opmærksom på, når man fisker efter gedde eller andre fiskearter, såsom antallet af fisk, man må fange, og de typer fiskemetoder, der er tilladt. Det er altid en god idé at undersøge lokale fiskereguleringer, inden man går i gang med fiskeri, så man er sikker på at følge reglerne og fiske ansvarligt.
Hvad er en gedde?
En gedde er en fisk der normalt lever i farvande med lavt saltindhold. De kan blive ret store, og nogle gange kan de veje over 10 kg. Geddes er rovdyr, og de lever af andre fisk og små dyr. De er meget hurtige svømmere, og de kan springe op af vandet for at fange bytte. Geddes er ofte farvet grønt eller brun på oversiden, med en hvid bund. De har en lang og smal krop, og deres gab er meget stort. De har også en lang og stærk kropsfisk, der hjælper dem med at svømme hurtigt.
Geddes er normalt meget sociale fisk, men de kan blive aggressive hvis de føler sig truet. Hvis en gedde føler sig trukket, vil den ofte forsøge at angribe. Geddes har også et stort naturligt forsvar mod rovdyr, fordi deres kroppe er dækket af giftige nåle. Nogle mennesker spiser gedde, men de fleste synes at de smager dårligt, eller blot kan bruges til fiskefrikadeller. De fleste gedder bliver fanget ved spinnefisker af lystfiskere, dog ser man end i mellem at nogle sætter garn ud, og fanger store bestande, hvilket er utrolig synd.
Lavsæson
Middel sæson
Højsæson
Uden for sæson
Lavsæson
Lavsæson
Højsæson
Uden for sæson
Gedde sæson
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Hvornår er der gedde sæson?
Gedde sæsonen afhænger af geografisk placering og klimaforholdene i området. I Danmark og andre nordeuropæiske lande begynder gedde sæsonen typisk i foråret, når vandet begynder at varme op, og gedderne bliver mere aktive. Dette sker normalt i marts og april måned. Gedde Sæsonen fortsætter gennem sommeren og efteråret, indtil vandet bliver for koldt i vintermånederne.
Det er vigtigt at bemærke, at nogle vandløb og søer har forskellige fiskeregler og sæson bestemmelser, så det er altid en god idé at tjekke lokale regler og bestemmelser, før man går ud og fisker efter gedder.
OPS: Husk at gedden er fredet fra d. 15 marts til 30. april. Hvis du fanger brakvandsgedder er de fredet til og med d. 15 maj.